Sabtu, 17 September 2016

SUAMI WAJIB TAHU....Bila Suami Menyakiti Istri Maka Dia Juga Durhaka Kepada Allah. Silahkan Sebarkan

Sahabat Bagikan Yah - Kehidupan suami istri yang rukun, damai, sejahtera dan tersanjung merupakan dambaan semua orang. Tetapi yang namanya rumah tangga, tentu ada saja yang namanya persoalan. Kecil besarnya persoalan dalam rumah tangga itu merupakan tergantung tutorial kita menyikapinya dan bagaimana mencari solusi paling baik untuk persoalan yang ada.
Makanya ada istilah ‘menyelesaikan sebuah persoalan dengan tutorial kekeluargaan’, artinya apabila ada persoalan, jangan dibawa keluar supaya persoalan itu tak terus besar dampak campur tangan orang luar.

Nah, tentu kita tak jarang dengar ‘istri durhaka’ ya kan? tetapi pernahkah kalian mendengar ‘suami durhaka’? Mungkin jawaban di bawah ini dapat membahasnya kenapa jarang kami dengar kalimat ‘suami durhaka’.

Seseorang Bertanya: “Kalau isteri menyakiti hati suami, tandanya durhaka pada suami. Tapi bagaimana apabila suami sakiti hati istri.?”
Jawaban Ustazd : “BERDOSA . Tetapi tak ada istilah suami durhaka pada isteri, tapi suami bakal ditandai Malaikat sebagai durhaka pada Allah SWT. Sebab isteri, rezekimu bertambah. Kerana isteri, maka lahirlah zuriatmu. Kerana isteri, makan, pakaian mu dijaga.

Kerana isteri, tenang hati mu.
Kerana isteri, lembut pemandangan mata mu.
Kerana isteri merupakan satu-satu nya manusia yang boleh menonton cacat cela mu yang tersembunyi dari pandangan mata mu dan tetap menerima mu apa adanya.

Janganlah sakiti hati mereka, ingatlah setiap pengabdian mereka, mesikipun kecil dimatamu, baginya besar untuk dirinya. Setiap peluh yang menitik, yang dikerja untuk keluarganya, setiap air mata yang menitis untuk anak-anak dan suaminya merupakan salah satu tanda, dirinya isteri yang paling baik buat anda.. wahai yang bergelar suami.

Renungan sepintas lalu… Mengapa WANITA tak jarang menangis??
Jawab Allah : Kerana WANITA itu unik. Aku ciptakan ia sebagai makhluk istimewa. Aku kuatkan bahunya untuk menjaga anak2nya, Aku lembutkan hatinya untuk memberi rasa aman, AKu kuatkan rahimnya untuk menyimpan benih manusia, Aku teguhkan peribadinya untuk terus berjuang saat yang lain menyerah, Aku beri dirinya naluri untuk tetap menyayangi, meski dikhianati oleh kawan, meski disakiti oleh orang yang disayangi.

Wanita makhluk kuat. Tapi apabila sebuah saat dirinya menangis itu kerana aku beri air mata untuk membasuh luka batin & memberi kekuatan baru.

Wanita benar-benar istimewa…
Kirimkan pada Wanita yang kalian sayangi…
Kirimkan juga pada lelaki supaya mereka menghargai Wanita dan supaya tau bahwa Wanita…..ciptaa
n Allah yang istimewa..

Nah, kini telah jelas kan? Kini silahkan sebarkan terhadap semua kawanmu, sebab memberikan kebaikan itu terbukti wajib dibudayakan. Silahkan sebarkanSemoga Bermanfaat
Tolong Share Atau Bagikan Artikel ini
Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google+


Tags :

Related : SUAMI WAJIB TAHU....Bila Suami Menyakiti Istri Maka Dia Juga Durhaka Kepada Allah. Silahkan Sebarkan

close